
Off Road Vinç Seçimi Ve Kurulumu
Off Road Vinçleri
Vinçler bir off road aracı için vazgeçilmez ekipmanlardandır. Off road vinçleri etaptaki engelleri kaldırmak için, çamura saplanıldığı durumlarda, dik çıkışlarda ve daha birçok yerde kullanılmaktadır.
Off Road Vinç Montajı
Off road vinçlerini kullanmak için sabit noktalara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu sabit noktalar bir ağaç, bir kaya ya da bir araç olabilmektedir. Off road vinç montajı sağılanımı konusunda bu tür destek noktalara ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca böyle bir durumda vincin gücünü arttırmak için ekstra vinç makaraları da kullanılmaktadır. Off road vinç montajı konusunda dikkat edilecek husus kurulumu yapacak kişinin off road vinç kurulumuna hakim olması gerekir.

Off Road Vinç Montajı ve Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Vinç uygun olacak şekilde off road aracının şasesine bağlanması gerekir. Araçta geri dönüşü olmayan zararların meydana gelmemesi için elektrik bağlantıları dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Off road vinç marka ve modeline göre ayrılmaktadır. Kimileri elektrikli, kimileri hidrolik basınçlı kimileri ise mekanik olabilmektedir. Montajının kolay olması ve kullanım açısından basit olmasından dolayı elektrikli vinçler en çok tercih edilen modellerindendir. Off road vinci seçiminde araç ağırlığına da dikkat etmemiz gerekir. Vinç ağırlığının aracın ağırlığından en az 2 kat fazla olması gerekmektedir. Aksi halde halatın gücü kablonun uzaması ile düşmektedir.
Vinçlerin tonaj birimi libre (lb)’dir. Bu birim ülkemizde kg çevrilmesi gerekir. Kısaca lb olarak belirtilen tonajı ikiye böldüğümüzde yaklaşık tonajı kilogram olarak elde edebiliriz.

Vinç Kullanılırken Dikkat Edilecek Hususlar
Vinç kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:
– Vinçler kullanılırken strap, U kilitler, eldiven, makaralar, örtü ve battaniye malzemeler kesinlikle bulundurulması gerekir.
– Vinçlerin sabitleneceği noktalar özenle seçilmesi gerekir. Eğer bu nokta ağaç olacaksa, ağacın zarar görmemesi için strap mutlaka kullanılmalıdır.
– Vinçleme sırasında kablodan uzak durmak gerekir, mümkünse üzerine battaniye, paspas veya mont gibi savrulmasını önleyici eşyalar konulmalıdır.
– Makara kullanımı ile hız ayarı yarılanacağından dolayı elektrikli olan vinçlerde akünün boşalmasını engellemek amacı içi aracı çalışır vaziyette bırakmak gerekmektedir.
– Vinçleme esnasında montajı yapacak kişinin elinin zarar görmemesi için eldiven kullanması gerekmektedir.
– Vinç halatını sararken aynı yerde toplanmasını önlemek için kontrol ederek sarmamız gerekir.
Off Road Vinç Montajı Sonrası Uygulanabilecek Teknikler
– Doğrudan çekme: Sabit bir yere montajı yapılan vinç direk olarak çekilir.
– Makara ile çekme: Makara yardımı ile vincin çekme gücü ikiye katlanır ve bu şekilde direk çekmedeki güç kaybı önlenir.
– Vinç ile çekme: Bir yere saplanmış araç için uygulanabilir bir yöntemdir. Dört çeker aracın birinci viteste hafif gaz vermesi ile uygulanan bir yöntemdir. Ekstra bir güç gerekmemektedir.
– Yoldan Engel Kaldırma: Yol üzerindeki engeli kaldırabilmek için off road vinci bir ağaç ya da kayaya sabitlenir.
– Yoldan Çıkan Aracı Kurtarma: Yoldan çıkan bir araç, bir ağaç, strap ve makara yardımı ile ters açı ile çekilebilmektedir. Eğer yakınlarda araç yok ise vinç çapası kullanılabilir.